Biologische info

Keurmerken
Vrijwel alle wijnen die wij aanbieden zijn biologisch gecertificeerd. Dit is duidelijk bij de productinformatie te vinden. De keurmerken hanteren minstens de eisen die in de EU-verordening voor biologische productiemethoden zijn vastgelegd.

In conversie
Wij spreken van “in conversie” als de wijnboer biologisch / biodynamisch werkt en een keurmerk heeft aangevraagd. Dit keurmerk wordt echter pas na drie jaar controle verstrekt. “In conversie” houdt dus de overgang naar gecertificeerd organisch telen in.

Demeter
Door het Demeter-keurmerk ben je verzekerd van een kwaliteitsproduct afkomstig uit de biodynamische landbouw. Biodynamische wijn is biologische wijn met een extra dimensie. De wijnboer die biodynamisch werkt, ziet zijn landbouwbedrijf als een organisme met een balans en karakter. De wijnboer stelt bodemvruchtbaarheid en versterking van de natuurlijke groei centraal en streeft naar diversiteit in geteelde gewassen en gehouden dieren. In de biologisch-dynamische landbouw gaat men ervan uit dat alle hemellichamen, zowel de aarde als de maan, de zon en zelfs de sterren invloed uitoefenen op de groei van de gewassen. Voor en tijdens het verbouwen van de gewassen houdt men daarom in alle opzichten rekening met veronderstelde invloeden vanuit de natuur en de kosmos op de landbouw.

Vignerons Indépendants
Vignerons Indépendants is een Franse organisatie die staat voor hoge normen, onafhankelijke wijnbouw en authentieke wijnen met karakter. De aangesloten wijnmakers hebben zich verbonden aan de uitgangspunten van de organisatie. De wijnmaker heeft respect voor zijn omgeving. Hij bewerkt en oogst zelf zijn wijngaard. Ook produceert, promoot en verkoopt hij zelf zijn wijn, altijd op zoek naar verbetering met respect voor traditie.

Vins Naturels
Natuurlijke wijnen zijn pure, schone wijnen. Er wordt niets toegevoegd en ook niets onttrokken. De vinificatie wordt op gang gebracht met natuurlijke gistcellen. Er wordt geen suiker toegevoegd (chaptaliseren), maar ook geen extra zwavel gebruikt, iets dat decennia geleden als gekkenwerk werd gezien. Zo’n 30 jaar geleden begon Lapierre samen met zijn vrienden Breton, Metras, Chamonard en Foillard een theorie van de fameuze Jules Chauvet in de praktijk te brengen. Ze werden ‘De gekken van Beaujolais’ genoemd, alias 'De Bende van Vijf' en ‘De Bende Zonder Zwavel’. In ons assortiment vind je vins naturels van Guy Breton, Jean-Louis Dutraive en Fanny Sabre.

Terra Vitis
Terra Vitis is een nationale federatie van boeren, coöperaties, wijnhandelaren en autoriteiten op het gebied van landbouw en milieu in Frankrijk. Terra Vitis realiseert “production viticole raisonnée”; een verstandige, fatsoenlijke wijnbouw met respect voor mens en natuur!
De eisen waar elke aangesloten wijnboer aan moet voldoen zijn door de federatie bepaald. Door strenge controle op productiemethoden en techniek, vanaf de wijngaard (de wijnstok) tot aan de kelder (de botteling), wordt gestreefd naar een zuiver kwaliteitsproduct met respect voor mens en milieu. Hierdoor ontstaan prachtige, zuivere wijnen. Wijnen zonder toevoegingen, maar met karakter, kwaliteit en passie!

Eigenwijs en Lutte Raisonnée
Wij konden het niet laten om enkele ‘biologische’ top wijnen, zonder keurmerk, aan te bieden. Deze wijnen worden gemaakt door eigenwijze boeren, die het zo vanzelfsprekend vinden dat zij biologisch werken, dat zij het vertikken om te betalen voor een keurmerk. Daarnaast zijn er biologisch ingestelde boeren die, bij wijze van uitzondering, willen kunnen ingrijpen als de omstandigheden daarom vragen. Hun werkwijze wordt dan niet door een keurmerk, maar door hun geweten bepaald: “La Lutte Raisonnée”. Alleen van de wijnboeren waar wij het volste vertrouwen in hebben, voeren wij wijn zonder keurmerk.